Margrethe Vestager read out of the college meetingEuropska komisija uputila je Googleu obavijest o utvrđenim činjenicama u kojoj se tvrdi da je taj poduzetnikzloupotrijebio vladajući položaj na tržištima za opće usluge pretraživanja interneta u europskom gospodarskom prostoru (EGP) jer je na svojim stranicama s općim rezultatima pretraživanja sustavno stavljao u povoljniji položaj vlastiti proizvod za uspoređivanje cijena. Preliminarno stajalište Komisije jest da se takvim postupanjemkrše protumonopolska pravila EU-a jer se potiskuje tržišno natjecanje i šteti potrošačima. Upućivanjem obavijesti o utvrđenim činjenicama ne prejudicira se ishod istražnog postupka.

Komisija je službeno pokrenula i zaseban protumonopolski istražni postupak u vezi s Googleovim postupanjem u pogledu operacijskog sustava za mobilne uređaje Android. Istražni postupak bit će usredotočen na pitanje je li Google sklapao sporazume protivne pravilima tržišnog natjecanja te je li zloupotrijebio mogući vladajući položaj u području operacijskih sustava, aplikacija i usluga za pametne mobilne uređaje.

Uspoređivanje cijena

Proizvodi za uspoređivanje cijena potrošačima pri kupnji na internetu omogućuju pretraživanje proizvoda koji se nude na različitim web-mjestima i usporedbu cijena koje nude različiti trgovci. Preliminarni zaključak na temelju istražnog postupka Komisije pokrenutog u studenome 2010.Language icon EN jest da Google na svojim stranicama s općim rezultatima pretraživanja sustavno stavlja u povoljniji položaj vlastiti proizvod za uspoređivanje cijena (trenutačno poznat pod nazivom „Google Shopping”). Tako se, na primjer, rezultati iz usluge Google Shopping prikazuju na istaknutijem mjestu na zaslonu. Google tako može na umjetan način preusmjeriti promet s konkurentskih usluga uspoređivanja cijena te ometati njihovo slobodno natjecanje na tržištu. Komisiju zabrinjava mogućnost da se korisnicima nužno ne prikazuju najrelevantniji rezultati pretraživanja, čime se šteti potrošačima te potiskuju inovacije. Preliminarno stajalište Komisije jest da bi se Google, kako bi ispravio neprimjereno postupanje, morao odnositi jednako prema vlastitoj usluzi uspoređivanja cijena i prema konkurentskim uslugama. Google sada ima mogućnost u roku od deset tjedana odgovoriti na tvrdnje Komisije i potom zatražiti službeno saslušanje. Komisija smatra da su prethodni prijedlozi za preuzimanje obveza koje je dostavio Google u cjelini nedostatni za rješavanje navedenih problema s narušavanjem tržišnog natjecanja.

Android

Od 2005. Google predvodi razvoj operacijskog sustava za mobilne uređaje Android. Android je sustav otvorenog koda, što znači da su njegova uporaba i razvoj svima slobodno dostupni. Većina proizvođača pametnih telefona i tabletnih računala koristi se operacijskim sustavom Android u kombinaciji s aplikacijama i uslugama čiji je vlasnik Google. Ti proizvođači sklapaju sporazume s Googleom kako bi dobili pravo da na svoje uređaje s operacijskim sustavom Android instaliraju Googleove aplikacije. Detaljni istražni postupak Komisije usredotočit će se na pitanje je li Google prekršio protumonopolska pravila EU-a ometanjem razvoja konkurentskih operacijskih sustava, aplikacija i usluga za mobilne uređaje te njihova pristupa tržištu na štetu potrošača i proizvođača inovativnih usluga i proizvoda.

Kontekst

Komisija nastavlja već pokrenut službeni istražni postupak u skladu s protumonopolskim pravilima EU-a koji se odnosi na druge aspekte Googleova postupanja u EGP-u, uključujući stavljanje još nekih specijaliziranih usluga pretraživanja u povoljniji položaj na Googleovim stranicama s općim rezultatima pretraživanja te problem kopiranja konkurentskihweb-sadržaja (tzv. „scraping”), isključivog prava oglašavanja i neopravdanih ograničenja za oglašivače.

Izvor: http://bit.ly/1PWhPtV