Danas počinju 12. Europski dani razvoja na kojima se okuplja europska i svjetska zajednica dionika u području razvoja. Ovogodišnja je tema „Žene i djevojčice na čelu održivog razvoja: zaštita, osnaživanje, ulaganje“.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, koji će otvoriti Europske dane razvoja, izjavio je: „Održivi razvoj nije moguć ako isključuje polovicu svjetskog stanovništva. Potrebno nam je ravnopravno sudjelovanje žena i djevojčica, uz ostalo i u vodećim ulogama, u svim sferama života, kako u Europi tako i u svijetu. Na tome će ove godine biti naglasak na Europskim danima razvoja.”

Povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica naglasio je: „Na Europskim danima razvoja okupljaju se dionici u području razvoja iz svih kutaka svijeta kako bi učili jedni od drugih i potaknuli stvaranje novih partnerstava. Samo zajedničkim djelovanjem uspjet ćemo iskorijeniti sve oblike nasilja nad ženama i djevojčicama te im omogućiti istinsko preuzimanje vodeće uloge u održivom razvoju.“

Europsku komisiju na događanju će predstavljati predsjednik Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini, prvi potpredsjednik Frans Timmermans, povjerenica Cecilia Malmström, povjerenik Neven Mimica, povjerenik Christos Stylianides, povjerenik Phil Hogan i povjerenica Marija Gabriel.

Na Europskim danima razvoja sudjelovat će i brojni drugi izlagači i sudionici na visokoj razini, uključujući belgijsku kraljicu Matildu, španjolsku kraljicu Leticiju, dansku princezu Mary, maltešku predsjednicu Marie-Louise Coleiro Preca, norvešku premijerku Ernu Solberg, predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, ruandskog predsjednika Paula Kagaméa, predsjednika Burkine Faso Rocha Marca Christiana Kaboréa, nigerskog predsjednika Mahamadoua Issoufoua, liberijskog predsjednika Georgea Weaha, zamjenicu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Aminu J. Mohammed i mnoge druge.

U panel-raspravama na visokoj razini sudjelovat će šesnaest mladih lidera iz čitavog svijeta koji će razmjenjivati zamisli i iskustva s tvorcima politika i svjetskim čelnicima. Sudjelovanje i stajališta mladih ove će se godine dodatno naglasiti velikim Forumom za mlade koji bi trebao olakšati sastanke organizacija mladih i aktivista te rasprave o ravnopravnosti spolova i drugim pitanjima vezanima uz razvoj.

Nagrada Lorenzo Natali za područje medija za 2018. dodijelit će se novinarima koji su pokazali izvrsnost u izvješćivanju o pitanjima održivog razvoja, uz poseban naglasak na iskorjenjivanju nasilja nad ženama i djevojčicama.

Na marginama Europskih dana razvoja povjerenik Mimica danas će s predsjednikom Kaboréom potpisati novi program potpore za Burkinu Faso. Dodatne informacije bit će objavljene u 18 sati. U srijedu će povjerenik s predsjednikom Georgeom Weahom potpisati novi paket pomoći za Liberiju. Europski dani razvoja bit će popraćeni cjelovitim kulturnim programom(link is external) u kojem će sudjelovati međunarodni umjetnici, glazbenici i redatelji, dok će se uGlobalnom selu(link is external), sajmu sastavljenom od 92 štanda, okupiti međunarodni dionici kako bi predstaviti projekte i izvješća vezana uz glavne teme i rasprave na Europskim danima razvoja.