ERASMUS+ je više od programa mobilnosti studenata, ima važnu ulogu u promicanju socijalne uključenosti i najveći je program Europske unije za područje obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta u kojem će u razdoblju od 2014. do 2020. mogućnost za sudjelovanje imati oko 4 milijuna ljudi.

2017. godine se obilježava 30. obljetnica ERASMUS programa koji je pokrenut 1987. godine kao program razmjene koji je studentima nudio priliku da iskuse način života i studiranja u drugim državama. 2014. godine naslijedio ga je program Erasmus+ koji nudi niz dodatnih prilika pojedincima i organizacijama, primjerice volontiranje ili stručnu praksu u inozemstvu, odnosno suradnju u zajedničkim projektima. Program je sada znatno nadišao granice Europe, a u proteklih 30 godina ukupno je 5 milijuna ljudi iskoristilo mogućnosti koje program pruža. 

Tim povodom u organizaciji Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec, Regionalne razvojne agencije Međimurje i Srednje škole Čakovec održana je konferencija „Plus za ERASMUS+“ na kojoj je, u prepunoj dvorani zgrade Scheier, sudjelovalo 130 mladih studenata Međimurskog veleučilišta i učenika srednjih škola Međimurske županije. Hrvatska se uključila u program 2009. godine i od tada je u raznim oblicima razmjene sudjelovalo više od 15 000 mladih iz Hrvatske. Mladi iz Međimurske županije, studenti i srednjoškolci od samog početka sudjeluju u projektima ovog programa što je pohvalila i zamjenica župana Sandra Herman zahvalivši našim srednjim školama koje su prepoznale ovaj hvalevrijedan projekat i van onoga što je u korikulima, godišnjim planovima i programima zacrtano. Mi Međimurci smo poznati po tome, osobito u našem školstvu, gdje naši vjerni učitelji, profesori pod ravnanjem svojih ravnatelja rade puno više od onog za što su plaćeni, a tu ste onda i vi dragi studenti i učenici koji time dobivate dodatna znanja, koji se time dodatno uključujete u projekte, stječete bogato životno iskustvo koje samo u sklopu onog normalnog predviđenog odgoja i obrazovanja, sigurno ne biste dobili. Zato svima jedno veliko hvala, zato što pripremate projekte, zato što se u projekte uključujete.

Izabela Balog, stručna suradnica u Odjelu za razvoj ljudskih potencijala Regionalne razvojne agencije Međimurje informirala je sve one mlade Međimurske županije, koji se još nisu imali prilike susresti s ovim programom, što je ERASMUS+ program i koje mogućnosti pruža, dok je Petra Pavičić, voditeljica Odjela za razvoj ljudskih potencijala Regionalne razvojne agencije Međimurje na primjeru projekta „Creative Youthwork Network“ prikazala kako izgleda jedan projekt suradnje obrazovnih organizacija u kojem su krajnji korisnici mladi i time dala uvid u raznovrsnost ovog programa.

Razmjena studenata je od samog početka najveći dio ERASMUS+ programa, a pozitivne strane i iskustvo koje omogućuje razmjena prepoznato je i na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu koje se ubrzo po osnivanju uključilo u tadašnji Erasmus, kao dio programa za cjeloživotno učenje. Ivana Bujan, viša predavačica i ERASMUS koordinatorica na Međimurskom veleučilištu istaknula je kako su svi studenti koji su jedanput probali ERASMUS otišli i ponovo, a studenti najviše biraju južnije krajeve.

Jedan od ciljeva programa Erasmus+ je poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u cijeloj Europi te pružanje prilika učenicima i osoblju u programima strukovnog obrazovanja za usavršavanje u inozemstvu. U Međimurskoj županiji najviše korisnika ERASMUS+ program čine upravo srednjoškolci koji odlaze na strukovno osposobljavanje u inozemstvo. Jelena Škoda i Mladen Tota, nastavnici i ERASMUS+ koordinatori u Srednjim školama Prelog i Čakovec približili su učenicima postupak prijave na ovaj program, dok su učenici  Srednje škole Čakovec Bruno Horvat i Vedran Hrastić podijelili svoje iskustvo sa Malte gdje su prošle godine odradili stručnu praksu.

U drugom djelu konferencije održana je panel diskusija pod nazivom „Usudi se otići na Erasmus!“  na kojoj su sudjelovali Valentino Kelemenić i Zoran Sokol, studenti Međimurskog veleučilišta, Bruno Horvat i Vedran Hrastić, učenici Srednje škole Čakovec,  Lucija Herc i Justin Sabolčec, učenici Srednje škole Prelog, Deziderija Tigeli i Lada Nikolić, učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Laura Majer, učenica Gimnazije Josip Slavenski Čakovec te Rahela Srša i Marko Blagus učenici Gospodarske škole Čakovec.  Iako su bili u različitim državama na razmjeni ili praksi svi su istaknuli da je to bilo prekrasno životno iskustvo koje im je omogućilo da se razviju osobno i profesionalno; sazriju, upoznaju drugu kulturu, stvore poznanstva, usavrše znanja i nauče jezik. No najviše od svega da počnu više cijeniti ono što im Hrvatska nudi. Neki od njih su čak dobili i ponude za zaposlenje nakon završetka obrazovanja, ali za sada još nisu odlučili otići.