160322ec1Predsjednik Juncker objavio je poruku nakon napada u Bruxellesu: „Želim izraziti svoju duboku sućut stanovnicima Bruxellesa, brojnim ranjenicima, obiteljima i prijateljima svih koje su pogodile jutrošnje okrutne eksplozije u zračnoj luci u Zaventemu i na postaji podzemne željeznice Maelbeek. Želim izraziti i svoju potpunu potporu i solidarnost belgijskim vlastima. Želim pohvaliti snage sigurnosti, hitne službe te sve one koji su pomagali i još uvijek pomažu žrtvama. Sve zaposlenike Europske komisije i europskih institucija uvjeravam da mi je njihova sigurnost i dalje prioritet te da ćemo u potpunoj suradnji s belgijskim vlastima poduzeti sve moguće mjere. Napadi su danas pogodili Bruxelles, jučer Pariz – no na njihovoj je meti Europa kao cjelina. Europska unija i njezine institucije ujedinjene su u otporu terorizmu. Napadi su utjecali na nas, ali nas nisu uplašili. Nastavit ćemo raditi na zajedničkom suočavanju s terorističkom prijetnjom i pronalaženju europskih rješenja za pitanja koja se tiču svih nas.“

Kolegij povjerenika održao je svoj redoviti sastanak na kojem je raspravljao o sigurnosti. Potpredsjednica Georgieva i povjerenik Avramopoulos predstavili su zaključke sastanka uz prijenos putem servisa EbS.

U zgradi Komisije Berlaymont održana je minuta šutnje u sjećanje na žrtve napada, a prisustvovali su joj belgijski kralj i kraljica, predsjednik Juncker, belgijski premijer Charles Michel, francuski premijer Manuel Valls, belgijski ministar vanjskih i europskih poslova Didier Reynders te belgijski ministar sigurnosti i unutarnjih poslova Jan Jambon. Nakon toga predsjednik Juncker, premijer Michel i premijer Valls uputili su se na postaju podzemne željeznice Maelbeek kako bi odali počast žrtvama napada.

Izvor: European Commission

Photo Credit: European Commission