Marianne ThyssenEuropska komisija radi na koordiniranom europskom odgovoru na pitanje izbjeglica i migracije te je predložila konkretne mjere kao odgovor na sve izraženiju izbjegličku krizu i iznijela sveobuhvatan pristup upravljanju migracijama, usklađen s načelima solidarnosti i odgovornosti. Upravljanje migracijama može biti uspješno samo ako ga podržavaju djelotvorne politike kojima se na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini promiče socijalna uključenost kako bi se pospješila integracija tražitelja azila i izbjeglica.

U tom kontekstu Europski socijalni fond (ESF) i Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) igraju važnu ulogu u pružanju podrške provedbi mjera za socijalnu uključenost i integraciju u tržište rada u državama članicama.

Povjerenica Thyssen pozvala je upravljačka tijela tih dvaju fondova na izvanredni sastanak sutra u Bruxellesu. Na sastanku će se razgovarati o tome kako najbolje iskoristiti ESF-ove i FEAD-ove resurse za odgovor na izbjegličku krizu, i to optimizacijom učinka mjera socijalne uključenosti i integracije u tržište rada. Sastanak će biti i prilika za razmjenu najboljih praksi i stručnog znanja o pružanju pomoći te poticanju integracije izbjeglica u naša društva i gospodarstva.

Povjerenica Marianne Thyssen uoči sastanka je izjavila: „Moramo optimizirati korištenje sredstava i mjera EU-a kako bismo državama članicama pružili podršku u odgovoru na izbjegličku krizu. Financijska podrška iz Europskog socijalnog fonda može odigrati ključnu ulogu u podršci integraciji tražitelja azila i izbjeglica pružanjem mogućnosti tim osobama da sudjeluju u životu društava koja su ih udomila, kako u društvenom tako i u gospodarskom smislu.

Govor povjerenice Thyssen prenosit će se putem servisa EbS, a informativni članak o podršci EU-a integraciji izbjeglica i tražitelja azila bit će objavljen na dan sastanka.