CaptureJučer je u Bruxellesu pokrenut Europski mjesec kibernetičke sigurnosti, EU-ova kampanja usmjerena na promicanje kibernetičke sigurnosti. Organizira se više od stotinu događanja u 25 zemalja na kojima će se korisnicima dijeliti savjeti i razmjenjivati dobre prakse.

Potpredsjednik Ansip, zadužen za digitalno jedinstveno tržište, izjavio je: „Povjerenje i sigurnost ključne su sastavnice digitalnog jedinstvenog tržišta. Ne možemo iskoristiti prilike koje nam nude digitalni alati i elektroničke mreže ako im ne vjerujemo. Podizanje svijesti o rizicima i prijetnjama te o činjenici da je kibernetička sigurnost odgovornost svih nas ključno je kako bi građani na internetu mogli donositi informiranije odluke i čuvati se od rizika.“ (Pročitajte cijeli članak potpredsjednika Ansipa na blogu).

I institucije EU-a aktivno se štite od kibernetičkih prijetnji. Sutra će EU-ov tim za borbu protiv kibernetičkih napada (CERT-EU) otvoriti svoj novi ured u Bruxellesu. CERT-EU nakon četiri godine postojanja povećava broj zaposlenih i širi opseg djelovanja. Tim podržava razne stručnjake za informatičku sigurnost u institucijama, tijelima i agencijama EU-a u njihovoj borbi protiv sve sofisticiranijih kibernetičkih prijetnji, a i u stalnom je kontaktu s kolegama i partnerima u državama članicama.

Povjerenik Oettinger, povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo, izjavio je: „Na aktualne prijetnje odgovoriti se može samo visokom zajedničkom razinom kibernetičke sigurnosti i suradnje. CERT-EU institucijama, tijelima i agencijama EU-a pruža podršku u obliku ažurnih obavijesti te iznimno specijaliziranih stručnih znanja i alata u kibernetičkoj obrani.“

Dodatne informacije o Europskom mjesecu kibernetičke sigurnosti dostupne su ovdje.

Izvor: European Commission

Photo Credit: cybersecuritymonth.eu