Balkanski sastanakNa poziv predsjednika Junckera predsjednici država ili vlada Albanije, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Rumunjske, Srbije i Slovenije dogovorili su akcijski plan u 17 točaka kako bi poboljšali suradnju na upravljanju granicama te intenzivirali pružanje humanitarne pomoći tražiteljima azila duž zapadnobalkanske rute.

Akcijski plan sadrži mjere koje će se početi primjenjivati već danas, uključujući uspostavu kontaktnih točaka radi jamstva trajne razmjene informacija, osiguranje smještaja za izbjeglice, zajedničko upravljanje migracijskim tokovima i pojačane napore na upravljanju granicama. Čelnici su se dogovorili da će poboljšati informiranje o pravima i obvezama izbjeglica i migranata te pratiti provedbu obveza preuzetih u okviru akcijskog plana na tjednoj osnovi.

Predsjednik Juncker izjavio je: „Pogođene zemlje ne bi trebale samo govoriti jedna o drugoj, već razgovarati jedna s drugom. Susjedi bi trebali raditi zajedno, a ne jedni protiv drugih. Prema izbjeglicama treba postupati humano duž cijele zapadnobalkanske rute da bi se izbjegla humanitarna tragedija u Europi. Stoga sam zadovoljan što smo danas zajednički dogovorili plan u 17 točaka pragmatičnih i operativnih mjera kako ljudi ne bi bili prepušteni sami sebi na kiši i hladnoći.

Objavljeno je i priopćenje za medije. Zajednička konferencija za medije s predsjednikom Junckerom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i visokim povjerenikom Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antóniom Guterresom, održana nakon sastanka čelnika, dostupna je na servisu EbS.

Predsjednik Juncker danas će se u Strasbourgu obratiti zastupnicima u Europskom parlamentu te ih izvijestiti o zaključcima Europskog vijeća od 15. listopada i o jučerašnjem sastanku čelnika o priljevu izbjeglica duž zapadnobalkanske rute. Predsjednik će se Parlamentu obratiti u 10.00, a izlaganje će se prenositi uživo putem servisa EbS. O

sim toga, Hrvatska je 26. listopada aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kako bi dobila materijalnu pomoć radi lakšeg nošenja s priljevom izbjeglica i tražitelja azila.

Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) Europske komisije s hrvatskim tijelima i ostalim državama koje sudjeluju u Mehanizmu tijesno surađuje na koordiniranju brzog odgovora na hrvatski zahtjev. Hrvatska je zatražila materijalnu pomoć u obliku zimskih šatora, kreveta, pokrivača, madraca i sanitarnih potrepština.

Photocredit: © European Union, 2015   /   Source: EC – Audiovisual Service   /   Photo: Creemers Lieven