Zaustavljanje geoblokiranja, besplatni Wi-Fi na javnim mjestima, jeftiniji pozivi… Saznajte kako je Europski parlament poboljšao online iskustva korisnika u 2018.

Putujte, kupujte, razgovarajte u cijelom EU-u bez prepreka i dodatnih troškova zahvaljujući razvoju jedinstvenog digitalnog tržišta.

Nema više preusmjeravanja stranica prilikom kupovine preko interneta

Od 3. prosinca 2018., korisnici se više ne moraju suočavati s geoblokiranjem. Zastupnici su 6. veljače ove godine odobrili uredbu za zaustavljanje geoblokiranja, obvezujući trgovce da omoguće jednak i pravedan pristup kupcima diljem EU-a, neovisno o tome u kojoj državi članici žive.

Zabranjeno je preusmjeravanje na temelju lokacije (tzv. “country redirect”), odnosno preusmjeravanje na lokalnu verziju internetske stranice. Pravila se primjenjuju na fizičku robu, kao što je pokućstvo ili elektronika, online usluge kao što su cloud računarstvo ili usluge smještaja i održavanja internetske stranice, prodaju ulaznica za primjerice, festivale, koncerte i razna događanja.   

 

 Geoblokiranje i internetska kupnja

Bolja prekogranična dostava pošiljki

Otvaranjem internetskog tržišta EU-a također postaje bitno poboljšati uvjete dostave i zaštite potrošača. Zastupnici su usvojili nova pravila u ožujku 2018. za bolje i učinkovitije prekogranične dostave u zemljama članicama. Pravilima se traži transparentno i konkurentno tržište dostave paketa te smanjenje tereta za potrošače i e-trgovce kada se kupuju proizvodi unutar EU-a. Uredba se primjenjuje od svibnja 2018.

Prekogranična dostava pošiljki unutar EU-a

Prekogranični pristup online sadržaju diljem EU-a

Više od polovice (53%) građana EU-a gleda filmove i serije na internetu. Od travnja ove godine, građani mogu nastaviti gledati sadržaj i kada su u drugoj zemlji članici. Zahvaljujući pravilima o prenosivosti online usluga koja se primjenjuju u svim državama članicama EU-a, svi građani koji su se pretplatili na internetski sadržaj koristeći internetskog dobavljača iz svoje zemlje mogu istom sadržaju pristupiti na određeno vrijeme iz druge zemlje članice.

Streaming bez granica: nova pravila za online sadržaj

Besplatni WiFi na javnim mjestima

Kako bi uživali u čarima digitalnog sadržaja, korisnici trebaju brzu i sigurnu povezanost. U 2018. otvorile su se prijave za „WiFi4EU”, inicijativu koja promiče besplatni internet na javnim mjestima diljem EU-a. Cilj inicijative je omogućiti brzu i besplatnu bežičnu vezu za više od 6000 lokacija do 2020. godine. Više od 21 700 općina se do sada prijavilo za instalaciju veze. U prosincu se proglašavaju uspješni podnositelji zahtjeva, a u 2019. slijedi instalacija WiFi opreme.

Wifi4EU

Jefiniji međunarodni pozivi i 5G

Zastupnici su u studenom 2018. izglasali novi paket mjera o telekomunikacijama. Cijene fiksnih i mobilnih telefonskih poziva bit će ograničene na 19 centi, a SMS poruke na 6 centi od 15. svibnja 2019. Također će se potaknuti ulaganje u razvoj 5G povezivosti u gradovima diljem Europe do 2020.

GDPR

Opća uredba o zaštiti podataka (eng. GDPR, od General Data Protection Rules) u potpunosti se primjenjuje od 25. svibnja 2018. Pravila štite građane dajući im veću kontrolu nad osobnim podacima na internetu, informacije kako se oni koriste te poboljšavaju tržišnu dimenziju kroz pravnu sigurnost i donose jednostavnija pravila za tvrtke.