Europska je komisija u lipnju predstavila turističku komunikacijsku kampanju “Europa. Čuda su svugdje naokolo.“, kojom želi građane Europe potaknuti na otkrivanje skrivenih čuda Europe. Od njih traži da preuzmu inicijativu: neka podijele omiljena odredišta i tako motiviraju druge na putovanja na različita, održiva i visokokvalitetna turistička odredišta u Europi.

Sektor turizma uvelike pridonosi europskim gospodarstvima. Udio turizma u BDP-u Europske unije iznosio je 2014. gotovo 10% (više od 1,6 bilijuna EUR), a njegovi izravni, neizravni i poticajni učinci podržavali su 25 milijuna radnih mjesta u Uniji (Svjetski savjet za putovanja i turizam, Putovanja i turizam, gospodarski utjecaj. EU.). Uočava se neprestano širenje i diversifikacija turističkog tržišta, a tijekom zadnjih nekoliko desetljeća mnoga su se nova odredišta pojavila i izvan Europe. Statistički podaci pokazuju da će do 2025. Europska unija imati samo jednu trećinu (33%) međunarodnih dolazaka, odnosno smanjit će se s 40% u 2010. i 56% u 1980 (Trendovi međunarodnog turizma u 28 zemalja EU-a – trenutna situacija i predviđanja za 2020., 2025. i 2030.). Zato je cilj Europske komisije održati položaj Europe kao vodećeg odredišta te istovremeno maksimizirati sudjelovanje turizma u gospodarskom rastu i stvaranju radnih mjesta.

Na web-mjestu kampanje “Europa. Čuda su svugdje naokolo.” nalazi se aplikacija Karta čuda pomoću koje Europljani mogu dijeliti svoja skrivena čuda, okuse i priče. Korisnici koji sudjeluju imat će priliku ne samo osvojiti karte za putovanje vlakom po Europi, nego i nadahnuti ostale da krenu manje poznatim putovima. Fotografije odredišta mogu se prijaviti u četiri kategorije: “Pronađite svoju omiljenu boju”, “Europa je vaše kraljevstvo”, “Nikada se nećete osjećati usamljeno” i “Zapanjujuća ljepota”.

U sljedećoj će se fazi kampanje na temelju dobivenih prijedloga odabrati vrhunska čuda Europe i započet će Igra čuda (dostupna na Facebook-u). Cilj je igre pogoditi točnu lokaciju zadanog čuda, tj. odredišta u Europi. Igra čuda trajat će sedam tjedana, a najbolji će igrač svaki tjedan biti nagrađen putnim vodičem za Europu.

Kampanja se promiče posebnom oznakom teme #MyWonderfulEurope, a podržavaju je blogeri partneri i različite organizacije širom Europe. Jedan od glavnih partnera kampanje jest Europska turistička komisija (ETC). Usto, kampanja se odlikuje mnoštvom promotivnih videozapisa, koji će se prikazivati u europskim kinima i na internetu, te ostalih informativnih materijala, na primjer informativnih infografika.

Više o kampanji: http://europa.eu/readyforeurope/#/hr/