building-674828_640Prošle je godine zabranjen ulazak na tržište EU-a ili je s njega povučeno gotovo 2 500 proizvoda, od igračaka do motornih vozila, koji su opasni za potrošače u EU-u, pokazuju novi podaci koje je danas objavila Europska komisija. Europska komisija i države članice već 12 godina zajedničkim snagama nastoje zaštititi europsko tržište od opasnih proizvoda široke potrošnje. U tu se svrhu koriste sustavom brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode.

„Svaki proizvod u Europi mora biti siguran za naše građane. Potencijalno škodljivi proizvodi moraju se što prije povući s tržišta. Iz tog smo razloga uspostavili sustav brzog uzbunjivanja. S godinama se pokazalo da je taj sustav vrlo učinkovit u zaštiti europskih potrošača. Riječ je o vrlo praktičnom primjeru suradnje u EU-u na dobrobit naših građana”,izjavila je Věra Jourová, povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova.

Sustavom brzog uzbunjivanja omogućuje se brzo širenje informacija između država članica i Europske komisije o opasnim neprehrambenim proizvodima koji su povučeni i/ili opozvani s tržišta u bilo kojem dijelu Europe. Na temelju tih informacija poduzimaju se odgovarajuće daljnje mjere (zabrana/obustava prodaje, povlačenje, opoziv ili odluka carinskih tijela o zabrani uvoza) te obavješćuju potrošači na cijelom području EU-a. U 2014. poduzeto je ukupno 2 755 takvih mjera koje su zabilježene u sustavu.

Web-mjesto sustava brzog uzbunjivanja prošle je godine imalo gotovo dva milijuna posjetitelja, a zahvaljujući novim alatima za pretraživanje potrošači i poslovni subjekti mogu se bolje informirati o otkrivanju opasnih proizvoda i njihovom opozivu.

Trenutačno u sustavu sudjeluje trideset i jedna zemlja (EU, Island, Lihtenštajn i Norveška).

Dvije glavne kategorije proizvoda u kojima je 2014. bilo potrebno poduzeti korektivne mjere bile su igračke (28 %) te odjeća, tekstil i modni artikli (23 %). Među najčešće prijavljenim opasnostima uzrokovanim tim proizvodima bile su opasnosti od ozljede, kemikalija i gušenja.

Najveći broj prošlogodišnjih prijava zbog opasnosti od izlaganja kemikalijama odnosio se na proizvode kao što su obuća i kožni artikli (npr. krom VI koji izaziva iritaciju kože), igračke i proizvodi za njegu djece (npr. omekšivači plastike koji mogu izazvati probleme s plodnošću) te bižuterija (npr. škodljivi teški metali).

Kina je i dalje na prvom mjestu u sustavu upozorenja kao zemlja podrijetla iz koje dolazi najviše opasnih proizvoda. Samo se prošle godine 64 % ukupnih prijava o opasnim proizvodima odnosilo na proizvode podrijetlom iz Kine, a isti postotak zabilježen je i 2013. Europska komisija blisko surađuje s Kinom putem aplikacije „Sustav brzog uzbunjivanja-KINA” kako bi se osiguralo da kineska tijela vlasti rješavaju na terenu sve prijave u pogledu sigurnosti proizvoda.

Više o temi pročitajte ovdje.

Izvor: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4627_hr.htm

Photo credit: Pixabay