Povodom osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 7. travnja 1948. godine posebna pozornost posvećuje se svake godine obilježavanju Svjetskog dana zdravlja, čime se na globalnoj razini želi ukazati na važnost određenog zdravstvenog problema i obavijestiti širu društvenu zajednicu.

Svjetski dan zdravlja ujedno je i prigoda za dodatnu promociju zdravlja organiziranjem raznih događaja i javnozdravstvenih akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti.

Svake godine Svjetski dan zdravlja posvećen je određenoj zdravstvenoj temi s odabranim sloganom i usredotočen na podizanje razine svijesti građana o tome što svaki pojedinac i društvo u cjelini mogu učiniti za svoje zdravlje tijekom cijele godine.

Svjetski dan zdravlja ove je godine posvećen dijabetesu. Glavni je cilj kampanje Svjetskog dana zdravlja 2016. godine povećati svijest o porastu dijabetesa i njegovim posljedicama, posebno u zemljama nižeg i srednjeg ekonomskog standarda.

Dijabetes

Dijabetes je kronična bolest koja se javlja ili ako gušterača (pankreas) ne proizvodi dovoljno inzulina ili ako tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin koji proizvodi. Inzulin je hormon koji regulira koncentraciju šećera u krvi koji nam daje energiju potrebnu za život. Ako šećer ne može ući u stanice gdje sagorijevanjem proizvodi energiju, njegova koncentracija u krvi raste do štetnih vrijednosti.

Dva su glavna tipa dijabetesa. Osobe s dijabetesom tip 1 ne proizvode svoj inzulin i da bi preživjeli moraju uzimati inzulin u obliku injekcija. Osobe s dijabetesom tip 2, od kojeg boluje 90 posto svih oboljelih, proizvode svoj inzulin, ali u nedovoljnoj količini ili ga njihovo tijelo ne može koristiti na ispravan način. Osobe s dijabetesom tip 2 imaju probleme s prekomjernom tjelesnom težinom te su premalo fizički aktivni (2 čimbenika koja povećavaju potrebe pojedinca za inzulinom).

Dokazano je da se održavanjem normalne tjelesne težine, provođenjem tjelesne aktivnosti i zdravim načinom prehrane pojava šećerne bolesti može prevenirati.

VIDEO: Dijabetes na jednostavan način

Više od 40 posto dijabetičara ne zna da je bolesno

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je 254.296 punoljetnih osoba koje boluju o dijabetesa. Broj oboljelih povećava se iz godine u godine pa procjene ukazuju kako u Hrvatskoj ima više od 400 tisuća oboljelih osoba, a preko 40 % oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju kako u svijetu 347 milijuna osoba boluje od dijabetesa.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu od dijabetesa boluje oko 350 milijuna ljudi. Broj oboljelih u daljnjem je porastu, posebice u zemljama nižeg i srednjeg ekonomskog standarda. Procjenjuje se da će dijabetes do 2030. godine biti sedmi vodeći uzročnik smrti u svijetu.

Korisni savjeti:

  • Rizični faktori: obiteljsko nasljeđe, nedovoljna tjelesna aktivnost, nepravilna prehrana, prekomjerna tjelesna težina, stres
  • Budite aktivni! Redovitim vježbanjem po 30 minuta dnevno možete poboljšati razinu šećera u krvi.
  • Jedite zdravo! Dijetom koja uključuje voće i povrće možete lakše regulirati ili čak spriječiti dijabetes.
  • Obratite pozornost na slijedeće simptome: učestala žeđ, glad, gubitak tjelesne težine, manjak energije, učestalo mokrenje, zamagljen vid
  • Ukoliko sumnjate da imate dijabetes, iako neki od navedenih simptoma nisu prisutni – posjetite liječnika.

Publikacija – dijabetes

Izvor: Hrvatski crveni križ, World Health Organization

Photocredit: World Health Organization